Uitleg decoupage techniekCreatief kinderfeestje - decoupage

Wil je knutselen tijdens een kinderfeestje? Dan is Decoupage een hele goede keuze! Het is geschikt voor kinderen vanaf ca. 5 jaar en je kunt het voorwerp aanpassen aan het thema van het kinderfeestje.  

Wat is decoupage?

Decoupage is een decoratietechniek om voorwerpen te bedekken met stukjes decoupage papier of servetten. De stukjes papier of uitgeknipte figuren worden op het voorwerp gelijmd met decoupage laklijm en een kwast. Hieronder wordt de decoupage techniek stap voor stap uitgelegd.

Decoupage papier

Decoupage papier is dun als een servet en tissuepapier, maar het is veel sterker! Daarom zijn de mogelijkheden ook veel groter. In de praktijk betekent dit dat je op bijna alles decoupage papier kunt plakken. 

Er is een ruime keuze in decoupage papier en met de juiste decoupage lijm kun je direct aan de slag. 

Uitleg decoupage techniek

Uitleg decoupage techniek

 

1. Schilder bij decoupage op hout of papier-mache het voorwerp eerst wit met hobbyverf of Gesso (primer). Hierdoor komt de kleur van het papier beter uit. Ook wordt het zuigende effect van het hout of papier-mache verminderd. 

 

 

 

 

 

Decoupage uitleg techniek

 

2. Scheur of knip het decoupage papier of servet in kleine stukjes of knip figuren uit. Een servet bestaat uit drie lagen papier. Gebruik alleen de bedrukte, bovenste laag.

 

 

 

 

 

Decoupage uitleg techniek

 

3. Breng met een kwast de lijmlak aan op het voorwerp en bevestig het stuk papier. Doe dit stukje voor stukje, want de lijmlak droogt snel. Breng ook een laag lijmlak aan over het papier. 

 

 

 

 

 

Uitleg decoupage techniek

 

4. Breng na decoratie nog een laag (of twee lagen) decoupage lijmlak aan ter bescherming van het papier en laat het drogen. 

 

 

 

 

 

 

Decoupage op glas en porselein:

Uitleg decoupage techniek

 

Gebruik voor de decoupage van deze materialen de speciale decoupage laklijm Glas en Porselein!

Was en droog het voorwerp goed voordat je begint met decoupage. Wanneer het voorwerp klaar is, ongeveer 2 uur laten drogen, waarna je het kunt fixeren in de oven. Fixeertijd is 30 minutes op 160°C. 

 

 

 

Decoupage op hout, papier-mache en gelijksoortige materialen:

Uitleg decoupage techniek

 

Beschilder het voorwerp met witte verf. Hierdoor komt het design vaak helderder uit. Decoupage lijmlak is verkrijgbaar in mat en glanzend. Droogtijd is ongeveer 1 uur. 

© 2013 - 2018 Party Post Kinderfeesten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel